Merhaba Dostlar,
22 Mart Dünya Su Günü’nde Su Hakkı Kampanyası olarak iki etkinlik yapacağız. Geçtiğimiz haftalarda yağmur ve kar yağışı hepimizi mutlu etse de son 50 yılın en ciddi kuraklığını yaşadığımız, barajlardaki su seviyelerinin hala kritik eşiklerde olduğu bir gerçek. Bu yaz hepimiz için çok zor olacak. Önümüzdeki yıllarda ise daha uzun ve sık kuraklık dönemleri yaşayacağız. Çünkü kuraklığın şiddetlenmesinin nedeni iklim değişikliği!
İklim değişikliğine bağlı ekolojik dengenin geri dönüşü olmayan bir şekilde tahrip edilmesi ve su krizi yaşanması açısından çok kritik bir eşikteyiz.
Bu gerçeklikten uzak, şirketlerin çıkarlarını vatandaşların ve gezegenin çıkarları üstünde gören yetkililer bir yandan iklim değişikliğini derinleştiren enerji politikalarını uygulamaya devam edip, bir yandan da kuraklıkla mücadele ettiklerini söylüyorlar. Oysa Türkiye’de su kullanımının %85’i endüstriyel tarımda ve sanayide kullanılıyor. Su, termik santrallerde buhar sistemlerinde ve kömürün yıkanmasında, HES’lerde ve kaya gazı çıkartılmasında kullanılıyor. Yapmayı planladıkları nükleer santrallerde de soğutma sistemlerinde kullanılacak. Derinleşen su krizi karşısında gözümüz gibi korunması gereken sulak alanlar ise çılgın projelere kurban edilmekte.
Yetkililerin yeni barajlarla, başka havzalardan su taşıyarak ya da su kesintilerine giderek kuraklığa çözüm oluşturamayacaklarını bildiğimiz gibi kuraklık ve susuzluğun kaderimiz olmadığını da biliyoruz. Önerdikleri çözümler sorunu çözmek bir yana su krizini daha derinleştiriyor.
İklim krizini, su krizini gezegen ve canlı yaşamı lehine dönüştürmenin tek yolu mücadele etmek ve bu mücadelenin milyonların mücadelesi haline gelmesini sağlamak. 22 Mart Dünya Su Günü’nde sokağa çıkarak su varlıklarının kamusal varlıklar olduğunu, su hizmetlerinin de kamusal hizmet alanına dahil edilmesi gerektiğini haykıracağız. Su ne şirketlerin üzerinden kâr edeceği bir meta ne de devletlerin şiddetinin aracıdır. Su tüm canlıların yaşam kaynağıdır,
22 Mart’ta siz de gelin kamusal varlığımız olan suyu ve su hakkımızı birlikte savunalım!
22 Mart Dünya Su Günü’nde "Musluktaki temiz suyumu geri ver!” etkinlik programı:
Saat :15.00 -“Bottled Life” belgeselinin gösterimi. Suyun milyar dolarlık ambalajlı su sektörü haline dönüşmesi ve bu alanda en büyük su şirketi Nestlé’nin, yeryüzündeki en son temiz suya sahip olma hikâyesinin anlatıldığı belgesel Türkiye’de ilk kez gösterilecek.
Yer: Aynalı Geçit Salonu (Meşrutiyet Cad. Avrupa Pasajı No:8 Kat:2 Galatasaray/Beyoğlu)
Saat:17.00- Basın Açıklaması ve yürüyüş: “Musluktaki temiz suyumu geri ver!”
Yer: Galatasaray Lisesi önü
Etkinliğin facebook eventi. https://www.facebook.com/events/217772398423966/.
Filmin basın tanıtım dosyasını bu bağlantıda, el ilanını bu bağlantıda, etkinlik afişini ise bubağlantıda PDF formatında bulabilirsiniz.