Cinsiyetçi dünyaya karşı özgürlükçü fikirler - Kadın Konferansı 2014
Tüm dünyada kadınların iş gücüne daha yoğun katılması, yasal düzenlemelerle çeşitli hakların güvence altına alınması, siyasette daha görünür olması, kadınların artık 'özgür' olduğuna dair gerekçe olarak gösteriliyor. Oysa gerçek hayat böyle değil. Kadınlar hâlâ erkeklerden daha az ücret alıyor; sokakta, işyerinde, evde taciz, tecavüz ve şiddetle yüz yüze geliyor; ev işleri ve çocuk bakımı omuzlarına yükleniyor, yasal bir zorunluluk olmasına rağmen işyerlerinde kreş açılmıyor. Üstelik Türkiye'de, Başbakan'ın söyleminde gördüğümüz gibi cinsiyetçi, kadını ikinci cins olarak konumlandıran fikirler her gün piyasaya sürülüyor. Kürtaj hakkının fiilen yasaklandığı, kadına yönelik şiddet davalarının sonuçsuz kaldığı bir gündelik hayat yaşıyoruz.
Tüm bunlar olup biterken, sadece eşit hakları kazanmayı değil, aynı zamanda bütün ayrıcalıkların ortadan kalkmasını mücadelesinin kalbine yerleştiren bir kadın özgürlüğü hareketinin örülmesine ihtiyacımız var. Bu yüzden, kendisini her gün yeniden üreten ve medyadan aileye, devlet politikalarından eğitim sistemine, iş hayatından politik mücadeleye kadar geniş bir alanda etkisi süren cinsiyetçi fikirlere karşı nasıl mücadele edeceğimizi daha fazla tartışmak gerekiyor.
DSİP, tüm bu başlıkları ve 'nasıl bir kadın özgürlüğü mücadelesi' sorusunu tartışmaya açan bir Kadın Konferansı düzenlemeye hazırlanıyor. 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da İsmail Beşikçi Vakfı'nda gerçekleştirilecek konferansta, İngiltere'deki Sosyalist İşçi Partisi üyesi Judith Orr da konuşmacı olacak. Kreş, kürtaj ve eşit ücret hakkı gibi taleplerin yanı sıra gündelik yaşamda sıkça karşılaştığımız cinsiyetçi pratikleri de konuşmak önemli. Bu yüzden konferansta cinsiyetçi fikirlerin kökeni olan kapitalizmi, aile kurumunu ve 'özel olan politiktir', 'kadının beyanı esastır' gibi kadın özgürlüğü hareketinin mücadeleye kazandırdığı ilkeleri tartışacağız.
Kadın Konferansı, 24-25 Mayıs 2014
Yer: İsmail Beşikçi Vakfı (Kuloğlu Mah. İstiklal Cad. Ayhan Işık Sok. No:21/1 Beyoğlu)
İletişim: 0507 943 64 25 – 0553 206 62 18
Tartışma başlıkları
- Kapitalizm ve cinsiyetçilik
- İslamofobi ve kadın özgürlüğü
- Medyada cinsiyetçilik
- 'Ne demek?' atölyesi: özel olan politiktir, kadının beyanı esastır, hayır hayır demektir
- Cinsiyetçiliğe karşı nasıl mücadele edeceğiz?