11 Eylül 2014 Perşembe

[keg-duyuru] 20-21 Eylül “Karşı ilkim zirvesi” ve Yürüyüş

 

 Merhabalar,

 

Havalar gözlerimizin önünde hızla değişiyor. Gittikçe artan seller, kuraklık ve susuzluk bu yıl tarımdan, şehirlere tüm hayatımızı etkiledi. Üstelik iklim değişikliğinin artan etkileri yüzünden seneye ve daha sonraki senelerde daha kötülerini de göreceğiz. Bilim insanları hükümet yetkililerine soruyorlar  "Sizlere çeyrek yüzyıldır söylemeye çalıştığımız şeyde tam olarak neyi anlamıyorsunuz?"


Akla uygun bir dünyada, karar vericiler bilim insanlarının uyarılarını dinlerlerdi. Ama bu dünyada akıl, mantık ve vicdan şirketlerin kârlarına kurban ediliyor.


İklim değişikliğinin yarattığı yıkımlar karşısında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon 23 Eylül tarihinde dünya liderlerini "iklim krizi" içerikli olağanüstü bir toplantıya katılmaları için davette bulundu.


Yıllardan beri şiddetlenen iklim değişikliğini durdurmak için atmosferdeki sera gazlarını radikal biçimde sınırlamayan, uluslararası bağlayıcılığı ve yükümlülükleri olan bir anlaşmayı hayata geçirmeyen ülke liderleri tekrar bir araya gelecek. 


Liderlerin bir araya gelecekleri tarihten bir önceki hafta sonu yani 20- 21 Eylül de tüm dünyada küresel eylem günü olarak ilan edildi. Dünyanın dört bir yanındaki iklim aktivistleri ise uluslararası bir anlaşmanın tüm canlı yaşamı için zorunlu olduğunu dile getirmek için bir araya gelecek. Amerika'dan Hİndistan'a, Filipinler'den İngiltere'ye milyonlarca insan 20- 21 Eylül tarihlerinde sokağa çıkacak.


Biz de bu uluslararası hareketin bir parçası olarak; insanın ve doğanın sömürülmediği bir dünya için; ne iklimi değiştiren fosil yakıtlara dayalı bir geleceğe ne de ekosistemi yıkıma sürükleyen; nükleer, HES, kentsel dönüşüm ve benzeri çılgın projelerin yapılmasına izin vermeyeceğimizi dile getireceğimiz bir karşı zirve ve yürüyüş düzenliyoruz.


Büyük bir hareketi inşa etmekten başka bir çıkış yolu yok ve öngörülenden bile hızlı gerçekleşen iklim değişikliliğine karşı "harekete geçmek için" bir araya geliyoruz.


20-21 Eylül tarihlerinde şimdiden 130 ülkede 1500'den fazla eylem gerçekleştirileceğini biliyoruz. İstanbul'daki eylemimiz ise küresel 'büyük eylemler' arasına alındı. Bir aktivistin dediği gibi "Evde oturursak kaydedeceğimiz ilerleme oranı sıfır. Bu eylemin yürüyeceğinin garantisi elbette yok. Ama, garantisi olan bir şey varsa, o da şu: Evde oturursak asla hiçbir şey değişmeyecek – iklimden başka."

 

Yürüyelim arkadaşlar! "Karşı iklim zirvesi" ve "İklim adaleti yürüşü"nün bilgilerini eşinize dostunuza ulaştırın, sadece kendiniz değil onların gelmesini için de çaba sarf edin.


Küresel Eylem Grubu, 350.0rg


İletişim: kureseleylemgrubu@gmail.com , 05374711905 

İlk İmzacılar: Açık Radyo, Su Hakkı Kampanyası, Velotopya, Yeşil Düşünce Derneği, Yeryüzü Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Fikir Sahibi Damaklar, KADOS, Kafkasya Forumu, Caferağa Dayanışması, Antikapitalist-Öğrenciler, DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı), Gola Kültür Sanat Ekoloji Derneği, Antikapitalist Çalışanlar, Greenpeace Akdeniz, Hayata Destek Derneği,Yeşilist, WWF, Yeldeğirmeni Dayanışması,TEMA Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Eurosolar/Türkiye, Çevre Hukuku Derneği, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform