10 Aralık 2014 Çarşamba

Basın Açıklaması: "Roman Havası" dizisi yayından kaldırılsın, Romanlardan özür dilensin!




Romanlar için Kamu-STK Diyalog Grubu’nda yer alan Roman sivil toplum kuruluşları ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu ortak bir basın açıklaması yayınladı:

Geçtiğimiz günlerde Show TV’de gösterime giren “Roman Havası” adlı dizi Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşları derin bir üzüntüye boğmuştur. Bu dizi Türkiye’de medyanın Romanlara karşı ayrımcı yaklaşımının son örneğidir. Romanların yaşamlarını derinden etkileyen sorunlar söz konusu olduğunda sessiz kalmayı tercih eden ana akım Türkiye medyası, reyting uğruna Romanların yaşamlarını gerçeklerle hiçbir bağlantısı olmayan basmakalıp yargılar üzerinden bir eğlence ve komedi unsuru olarak sunmakta bir sakınca görmemektedir.

“Roman Havası” bu konuda bir ilk değil. Biz Romanları aşağılayan bu “havayı” 1980’lerde “Gırgırıye” serisinde, 1990’larda “Darbükatör Bayram” ve “Yasemince”, 2000’lerde “Cennet Mahallesi” ve “Görgüsüzler” dizilerinde de üzülerek görmüştük. Son 30 yılda Romanların hayatlarında pek çok şey değişmiş olmasına rağmen Romanların medyadaki temsilinde değişen hiçbir şey yok. 

» Açıklamanın devamı için tıklayın...





+++++++

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe

» DurDe Facebook sayfası
» DurDe Twitter sayfası
» Bize mesaj yollamak için tıklayın...
» Listeden ayrılmak için durde-unsubscribe@lists.riseup.net adresine (listeye kayıt olduğunuz e-posta adresinden) bir mail atmanız yeterli. Şayet listeden ayrılmakta sorun yaşarsanız, bize bu linkten mesaj atabilirsiniz.