26 Ağustos 2014 Salı

Basın Açıklaması: Yahudilere yönelik ırkçı saldırılara “Dur” diyoruz!



Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilere yönelik ırkçı saldırılara "Dur" diyoruz!


Son dönemde Yahudi yurttaşlarımıza yönelik çeşitli kesimler tarafından sistematik bir şekilde yaygınlaştırılan ırkçı nefret propagandasını endişeyle izliyoruz. Bu bağlamda İsrail devletinin Gazze'de gerçekleştirdiği kanlı saldırılar bahane edilerek, Türkiyeli Yahudilere yönelik artan nefret söylemi ve bu söylemin tetikleyebileceği ırkçı saldırılara dikkat çekmek istiyoruz. Başta medya olmak üzere, kamu görevlileri ve siyasetçiler bu konuda büyük sorumluluk taşımaktadır. Bu bakımdan son günlerde iktidar partisi milletvekilleri de dâhil olmak üzere, siyasetçilerin antisemitizmi besleyen demeçleri endişe verici boyuta ulaşmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Yahudilerin ülkeyi terk etmelerini istemeye kadar varan, ırkçı bir propagandanın bazı antisemitist çevreler tarafından sinagoglara yönelik saldırı tehditlerine dönüşmesi ve bu tehditler karşısında kamu görevlilerinin sessiz kalmasının hukuk devleti anlayışıyla bağdaşması mümkün değildir.

Kısa bir süre önce bir linç kampanyası daha başlatıldı. Yahudi vatandaşların ülkeyi terk etmeleri için mühlet verecek kadar haddini aşan, sinagoglara karşı eylem ve saldırı çağrısında bulunan bu saldırgan tutum, kamuoyunda destek bulamayınca, çifte vatandaşlığı bulunan Yahudilerin vatandaşlıktan çıkarılması için bir imza kampanyasına dönüştü. "İnsanlık suçu işleyen katillerin" cezalandırılmasını talep ettiği izlenimi oluşturan bu kampanyanın asıl amacı, Yahudi vatandaşların bu ülkedeki insanca yaşama haklarını ellerinden almaktır.

Bu tür saldırılar, yaşam hakkı, ayrımcılık yasağı ve inanç özgürlüğü başta olmak üzere, temel insan haklarını ihlale davet çıkarmak anlamına gelmektedir. Bu sistematik saldırıların ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan ırkçı nefret suçlarına dönüştüğü açıktır. Bu çerçevede yetkilileri derhal gerekli tedbir ve önlemleri almaya çağırıyoruz.

İnsanları başta etnik köken ve inançları olmak üzere farklılıklarından dolayı hedef gösteren ve ötekileştiren antisemitist söylemlerin arttığı bugünlerde, her kurum ve kişiyi yaptıkları açıklama ve eylemlerde dikkatli olmaya davet ediyoruz. Şiddet çağrısı ve nefret içerikli ırkçı propaganda ve kampanyaların derhal sona erdirilmesini talep ediyoruz.

 

Irkçılığa ve antisemitizme "Dur" de! 

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu




+++++++


Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe

​ Platformu


» DurDe Facebook sayfası

» DurDe Twitter sayfası

» Bize mesaj yollamak için tıklayın...

» Listeden ayrılmak için durde-unsubscribe@lists.riseup.net  adresine (listeye kayıt olduğunuz e-posta adresinden) bir mail atmanız yeterli. Şayet listeden ayrılmakta sorun yaşarsanız, bize bu linkten mesaj atabilirsiniz.