4 Ağustos 2014 Pazartesi

Suriyeli Sığınmacılarla Dayanışma Yürüyüşü'ne destek çağrısı

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu tarafından düzenlenen Suriyeli Sığınmacılarla Dayanışma Yürüyüşü'nün çağrı metni aşağıdadır.
Yürüyüşe ve çağrıya destek veren kurumların isimlerini durde@durde.org adresine yollamalarını rica ediyoruz.

DurDe




Suriyeli sığınmacılar kardeşimizdir! Kardeşime dokunma!

 

Ankara, Maraş, Antep, Kayseri, Mudanya ve Urfa…

Suriye’de yaklaşık 200 bin kişinin öldüğü iç savaş ortamından kaçıp Türkiye’ye sığınanlar, birçok yerde saldırıya uğruyor.

Suriyelilerin evleri taşlanıyor, kundaklanıyor. Bazı yerlerde yerel yetkililer Suriyelileri sürüyor, bazı yerlerde ise polis saldırgan grupları, "Mesajınız alınmıştır" diyerek "sakinleştiriyor". Saldırganlara ise hiçbir yaptırım uygulanmıyor.

Irkçı gruplar, Suriyeliler yüzünden halkın işsiz kaldığını, sığınmacıların “huzurlarını kaçırdıklarını” ileri sürerek, yaygın önyargıları tetikleyerek saldırılara zemin hazırlıyor; linç girişimlerini örgütlüyor.

Medya, bir yandan Suriyeliler yüzünden “esnafın kan ağladığını” anlatan haberlerle ırkçılığı besliyor; bir yandan ise saldırıları “gerginlik”, “mahalle halkının tepkisi” şeklinde yansıtarak ırkçılığı meşrulaştırıyor.

Avrupa’da da neo-Nazi mülteci ve göçmen düşmanlarının argümanları aynı: “İşlerimizi elimizden alıyorlar”, “Suç içliyorlar”, “Kültürümüzü yok ediyorlar”, “Etrafa rahatsızlık veriyorlar”.

Toplumsal sorunların kaynağını göçmenlerde aramak ırkçılıktır. Suriyeli sığınmacılar kanlı bir iç savaşın sivil mağdurlarıdır.

Akrabalarını, eşlerini, evlerini, mallarını ve mülklerini terk ederek, Türkiye’ye sığınan on binlerce Suriyeli kayıt dışı olarak, asgari ücretin çok altında ücretlerle, günde 16 saate yakın çalıştırılıyor.

Türkiye’de işsizliğin, yoksulluğun sebebi Suriyeli sığınmacılar değil; Suriyelileri ucuz işgücü olarak sömürenlerdir.

Hükümet, Suriyelilerin mülteci statüsünü tanımayarak, onlara “misafir” diyerek uluslararası sözleşmeler ve insan hakları normlarından kaynaklanan temel haklarını göz ardı ediyor.

Sığınmacılara yönelik ırkçı saldırganlığa karşı çıkmak, hükümetten sığınmacıların koşullarını hızla iyileştirmesini ve mülteci haklarını tanımasını talep etmek için 9 Ağustos Cumartesi günü, saat 17.00’de, İstanbul Tünel Meydanı’nda buluşarak, Galatasaray Meydanı’na yürüyoruz.

 

Irkçı saldırılara son!

Suriyeli sığınmacılar kardeşimizdir!

 

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu

 

 

 

Tarih: 9 Ağustos 2014, Cumartesi

Yer: Tünel Meydanı (Galatasaray Meydanı’na yürünecek)

Saat: 17.00