9 Haziran 2017 Cuma

(İptal) Marksizm Atölyeleri devam ediyor: Roni Margulies ile “Trump, dünya ve biz” toplantısı (Maçka Parkı)

Merhaba, 

Bu etkinliği hava şartları nedeniyle ileri bir tarihe erteliyoruz. Yeni tarihi ilerleyen günlerde duyuracağız. 

On Wed, 7 Jun 2017 at 22:16, Marksizm Günleri <marksizmgunleri@gmail.com> wrote:

Kadıköy'de Moda sahilde büyük ilgi gören Marksizm Atölyeleri, bu haftadan itibaren İstanbul'un Avrupa yakasında da başlıyor.

Maçka Parkı'nda 10 Haziran günü saat 16:00'da yapılacak ilk atölyede, Roni Margulies, Trump'ın iktidara geldiği bir dünyanın marksistler açısından nasıl yorumlanacağını anlatacak.

Toplantının Facebook etkinliği için tıklayın.



Çağrı metni ise şöyle:

Donald Trump başkanlığının dördüncü ayını doldurdu. Irkçılık ve cinsiyetçilikte sınır tanımadığını ispatlayan Trump, Ortadoğu'daki savaş politikalarının yanı sıra, Kuzey Kore ile karşılıklı gerilimli ilişkiler emperyalist krizin derinleştiren başka bir hamle oldu. Tüm bunlara üstlük geçen hafta zaten çok da etkili olmayan Paris anlaşmasından geri çekildiğini açıklamasıyla birlikte Trump'lı bir dünya her zamankinden daha tehlikede.

Kuşkusuz cinsiyetçilik, ırkçılık, göçmen düşmanlığı politikaları ana akım siyaset açısından tanıdık ve alışıldık. Fakat Trump'ı asıl ilginç yapan yeni liberalizmin çöküşü sonrasında kapitalizmin krizine "yerli ve milli" bir cevabı temsil ediyor olması. Gerek Trump, gerekse Brexit fenomenleri Batı'daki popülist-yerel tsunaminin sonuçları. Türkiye'de Erdoğan'ın literliğinde Yerli ve Milli ittifakın oteriterleşmesi, Fransa'da yapılan seçimlerinde Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe'nin tehlikeli yükselişi, küresel elitlere karşı popülist öfkenin bir yansıması.

Öte yandan popülizm sağın dışında solda da alıcısı fazla bir kavram. Türkiye sol siyasetinin de etkileri çokça hissedilen popülizmin kökenleri sanayileşme sonrası Avrupa'ya ve Rusya'daki Narodnik harekete dayanmakta. Ancak, 20. Yüz yılda Chavez'den Morales'e kadar Latin Amerika'daki hareketlerin popülizmin izlerini sürmek mümkün.

Bu toplantıda Roni Margulies ile dünyadaki gelişmeleri Marksizm'in gözünden nasıl anlamlandırmak gerektiğini konuşacağız.








---- Etkinlik-Duyuru Listesi ----

+ Listeye kayıt: Listeye kayıt olmak istediğiniz mail adresinden şu adrese bir mail atın: marksistorg-duyuru-unsubscribe@lists.riseup.net ve SYMPA adıyla gelen maili, bir şey yazmadan cevaplayın

+ Listeden ayrılmak için, listeye kayıt olduğunuz mail adresinden şu adrese bir mail atın: marksistorg-duyuru-unsubscribe@lists.riseup.net