16 Haziran 2017 Cuma

Re: Haftasonu iki yakada Marksizm Atölyeleri

Merhaba,

Avrupa yakasında yapmayı planladığımız etkinliği hava koşulları nedeniyle ileri bir tarihe erteliyoruz. Yeni tarihi ilerleyen günlerde duyuracağız. 

On Wed, 14 Jun 2017 at 11:48, Marksizm Günleri <marksizmgunleri@gmail.com> wrote:

Merhaba,

Bu haftasonu iki yakada da Marksizm Atölyeleri olacak. İlki 17 Haziran Cumartesi günü 16.00'da Maçka Demokrasi Parkı'nda Cemal Yardımcı ile "Bugün Marx: 21. Yüzyılda varolan her şeyin acımasız eleştirisi" üzerine bir atölye yapacağız.

Konu: Karl Marx'ın fikirleri savaşlar, ekonomik krizler, devrim ve karşı devrimlerden oluşan 20. Yüzyıl boyunca sınıf mücadelesini etkiledi. 21. Yüzyılda da popülerliğini koruyan Marx'ın fikirleri 2008 kriziyle birlikte akademik çevrelerin dışında da sıradan insanların ilgisini çekiyor. Öyle ki, ölümünün üzerinden 130 yılı aşkın zaman geçmesine fikirleri halen tartışılıp, yorumlanıyor. 

Kapital'de kapitalizmin işleyiş yasalarını ortaya koyan Marx, sermayeyi yaratan işçi sınıfının da kapitalizmi yıkacak tek toplumsal sınıf olduğunu ilan etti. Ekonomik krizin derinleştirdiği istikrarsızlık koşullarında, emperyalist rekabetin yarattığı savaş, göç ve ırkçılık gibi pek çok sorunun yanı sıra iklim krizinin gezegen için tehdit oluşturmakta olduğu 21. Yüzyıl koşullarında Marx'ın fikirleri bizim için neyi ifade ediyor? Kapitalizmden kurtulmak mümkün mü? İşçi sınıfı devrimci bir özne olarak güncelliğini koruyor mu?...gibi pek çok soruyu Karl Marx'ın devrimci fikirleri çerçevesinde tartışacağız.

Yer: Maçka parkı (Havuz Yanı)

İletişim: 0555 423 7407 

 

18 Haziran Pazar günü ise 15.00'te Kadıköy Muaf'ta Sinan Özbek ile "Marksizmin Dünyayı Açıklama Yöntemi: Diyalektik Düşünce ve Tarihsel Materyalizm" atölyesi yapacağız.

Konu: Marks ve Engels'in yazdıklarının üzerinden 150 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen, bunlar hâlâ dünyada en fazla tartışılan teoriler olmaya devam ediyor. Tarihte adına devletler kurulmuş olan başka hiçbir teorisyen veya lider yok. Ancak onların dünyayı, sosyal gerçekliği anlamak için kullandığı yöntemler o kadar iyi bilinmiyor. Kapitalizm 2008 yılından beri tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşarken, emperyalist devletler arası mücadele tehlikeli bir militarist rekabete evrilmişken ve son birkaç yılda tüm dünyada milyonlarca insan genel grevler, isyanlar, devrimler ve meydan işgalleri gerçekleştirmişken, tüm bunlara günümüz Marksistlerinin bir açıklama getirme zorunluluğu bulunuyor. Bu atölyede Marks ve Engels'in dünyayı açıklamak için kullandıkları yöntemler olan diyalektik ve tarihsel materyalizmi ele alıp, günümüz dünyasını anlamak ve elbette onu değiştirmek için Marksist teorinin neden önemli olduğunu konuşacağız.


Yer: Muaf Kadıköy
Adres: Osmanağa Mahallesi Kırtasiyeci Sokak No:15/A
İletişim: 0533 447 9709







---- Etkinlik-Duyuru Listesi ----

+ Listeye kayıt: Listeye kayıt olmak istediğiniz mail adresinden şu adrese bir mail atın: marksistorg-duyuru-unsubscribe@lists.riseup.net ve SYMPA adıyla gelen maili, bir şey yazmadan cevaplayın

+ Listeden ayrılmak için, listeye kayıt olduğunuz mail adresinden şu adrese bir mail atın: marksistorg-duyuru-unsubscribe@lists.riseup.net